Vzdrževanje lesenega pohištva

Vzdrževanje lesenega pohištva

Lesene dele pohištva negujemo s čistilnimi sredstvi za nego pohištva (pred uporabo natančno preberemo navodilo za uporabo) in mehko krpo. Ne uporabljajte agresivnih sredstev za čiščenje in žičnatih gobic.

Kako poskrbeti za daljšo obstojnost pohištva?
Za čim daljšo obstojnost pohištva je potrebno vzdrževanje relativne zračne vlage od 50 do 60 %, s tem se doseže njegova stabilnost. Luščenje in razpoke laka ponavadi povzročijo zelo visoke ali nizke temperature. Ob previsoki ali prenizki vlažnosti zraka se pohištvo namreč začne napenjati ali " dehidrirati". Začetke lahko opazimo kot zelo tanke razpokice, ki se postopoma širijo.

Kako preprečiti razbarvanje in temne madeže?
Do razbarvanj in temnih madežev lahko pride zaradi reakcije med lesom in lakom in nekaterih plastičnih ali gumjastih materialov (okraski, igrače, ...), ki so dolgo na istem mestu. Če reakcija še ni napredovala skozi lak v les, lahko problem rešimo  tako, da predmete tedensko premikate na drugo mesto in celotno površino obrišete s polirnim sredstvom Pronto.

Mastni madeži
Pri mastnih madežih je potrebno ponovno brušenje in lakiranje, ker se mast dobro vpija v les in jo je nemogoče odstraniti. Nikoli ne uporabljajte odstranjevalca barve, močnih kemikalij za odstranjevanje barve ali laka za nohte, ker lahko poškodujete lak in les.

Razlitje tekočin
Paziti je potrebno, da ne prihaja do razlitij tekočin, kar ponavadi rezultira v nepravilnem novem odtenku pohištva. Polito mesto obrišete z bombažno krpo in očistite s polirnim sredtvom (Pronto ali kaj podobnega). Tako čiščenje bo delovalo, če polita sredstva niso pregloboko poškodovala lesa.

Na kaj moramo biti pozorni pri namestitvi pohištva?
Pri namestitvi pohištva v prostor je potrebno vse ostre predmete zaščititi s filcem ali katerokoli drugo mehko stvarjo, da ne pride do mehanskih poškodb oziroma vdrtinic, ki se pojavijo na laku. Manjše praske pogosto izginejo, če jih podrgnemo z loščilom za les ali voskom.

Svetlo pohištvo
" Svetlo " pohištvo sčasoma porumeni - izgublja efekt, čigar posledica je sprememba v barvi. Ta proces se odvija počasi, tako da ga niti opazimo ne, dokler ne kupimo kakšnega dodatka v originalni barvi. Če " svetlo " pohištvo izpostavljamo direktni sončni svetlobi, to dramastično pospeši opisani proces, kar lahko povzroči neprivlačne rumene madeže. Razen z brušenjem celotnega kosa pohištva in ponovnim lakiranjem ne moremo odstraniti le teh in edina priporočjiva zaščita je, da takega tipa pohištva ne izpostavljamo sončnim žarkom.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.